10
California Condor
The largest North American land bird, unfortunately this species became
extinct. The total number of known condors in the world is just 437.
They are found within several regions of United States, Mexico and
Canada. The brownish red eyes, featherless head, ivory colored bill and
the standing black feathers surrounding the neck make
California Condor
looking weird. The featherless neck and head of this bird also capable
of make flushing in accordance with different state of emotions.
California Condor have huge wingspan than any other North American bird,
measures 3 meter in length. It weighs between 10 to 14 kilograms, have
longest lifespan of 60 years. They can fly at height of 15000 feet and
can glide in air currents for long time. Condors makes their nest on
high cliffs and large trees. The decaying flesh of animals is the main
food of condors, travel up to 150 miles in a single day in searching for
food.
9
Sri Lanka Frogmouth
As the name suggests Sri Lanka Frog mouth have large gaping mouth,
wide head and hooked bill. As their eyes facing forward they get a wide
binocular vision. This strange species of bird are mainly found within
Southwest part of India and Sri Lanka. They also known for loud laughing
song, to passing message between each other
They reach up to a length of 9.1 inches. Male and female Sri Lanka
Frogmoth are varied by color of feather, female are rufous and male have
grey coloration on feather.They are very weak in flight. Frogmouth
birds used to hunt insects at night, take rest during day time on tree
branches.
8
Long Wattled Umbrellabird

The long wattle hanging from the chest and large crest extending over
the bill of male bird makes long wattled umbrella bird looking so
weird. Their wattle have length up to 35 cm, covered with short feathers
and it is inflatable, used during courtship. Both crest and wattle of
female bird is much shorter than that of male bird.
The
long wattled umbrella bird
held this long wattle against the chest during flight. They lives in
wet forest of Colombia and Ecuador. Insects, lizards and nuts are main
food of long wattled umbrella bird.
7
Marabou Stork

Many of people consider marabou stork as the ugliest bird in the
world. It have bald pink head and neck, long inflatable featherless
wattle hanging just below the bill, big wedge shaped bill and massive
body with dark color makes a vampire like appearance. Marabou storks
mainly lives within dry South African regions. They grow up to a height
of 60 inches and gain weight up to 9 kilogram.
Marabou stork is also one of birds with largest wingspan in the
world, have length of 13 meter from tip to tip. Like vultures marabou
stork found of having carrion as their main food. Sometimes they steal
carrion from vultures, also eats other birds like pigeons, pelicans,
chicks and doves.
6
Shoebill

It is a prehistoric looking bird, mainly found within Sudan to
Zambia. The enormous bill itself make it looking strange. This huge
bills have length between 7.5 to 9.5 inches and have sharp edges, also
have grayish marks. It is also known as whale head and shoe-billed
stork.
Shoebills are also one of endangered species of birds in the world. Only 8000 shoebills are left in the world.
Shoebills have average height of 5 feet and weighs between 4 to 8
kilogram. During nesting season they produce sound using bills for
communicate between each other. They usually hunt for snakes,
amphibians, lizards and rats at night. Stay in calm for longtime for
prey and make sudden attack on appearance, crush the preys using
enormous bill.
5
Magnificent Frigate Bird

They are much known for their bright red throat pouch, only found
within male magnificent frigate birds during breeding season. This
throat pouch also inflated like a balloon, makes brilliant reflection as
male birds have deep black color. Female frigate birds are also black
in color but they have white breast. They also have a long grey colored
bill with hooked tip.
Magnificent frigate birds lives within coast of Florida and
California. They spend most of time in flying, have habit of chasing
other birds and snatching their food. Small fishes, squids and jelly
fishes are main food of magnificent frigate birds.
4
Andean Cock Of The Rock

The large disc like crest of male andean cock of the rock gives it
completely different look. They also have bright orange colored head,
neck and chest, have black body and grey wings. Unlike male bird the
females have small crest and have brownish-orange color in upper body
part. It is also regarded as national bird of Peru.
They mainly lives within Andean mountains of Peru, Colombia, Ecuador
and Bolivia. Andean cock of the rocks only grow up to length of 32
centimeters and weighs up to 230 grams. Their nest have a concave cup
like shape, uses saliva, mud and vegetable wastes for construction.
Fruits, berries and insects are main food of andean cock of the rock.
3
Ribbon Tailed Astrapia

Ribbon tailed astrapia is a medium sized bird endemic to highlands of
Papua New Guinea. The long tail itself make this species of bird so
attractive, only found within male bird. In fact they have longest tail
feathers in comparison with body size than any other species of birds in
the world.
The tail of ribbon tailed astrapia have length up to 3 fees where
it’s body length is only 1 feet. They have olive green and bronze
colored feathers on it’s body. The long tail is misses within female
birds, males used the long tail and bright plumage for attracting
females. At same time the female birds have brownish-black body.
2
King Of Saxony Bird Of Paradise

The much elongated scalloped or ornamental feathers of king of saxony
bird of paradise make a bizarre appearance. The long head plumes of
this bird measured up to 50cm. The bird can also wave these head plumes
back and forth at it’s wish. King of saxony bird of paradise are endemic
to New Guinea.
They make nest in Kratke mountain range at height of 1400 to 2800
meters above sea level. The male birds also sing at loud to compete with
other male birds.
1
Superb Bird Of Paradise
Superb bird of paradise
much known for their bright ornamental plumage and mating dance,
endemic to New Guinea forests. There is so much of difference in
appearance of male and female superb bird of paradise. The male bird
have bright blue crest,blue green mix shield on chest and velvet black
at it’s back. In case of female bird it has reddish brown color, not so
attractive like male bird.
While taking population of superb bird of paradise it can seen that
relatively short number of females in compare with population of males.
So there arise competition among male birds for females. To attract
females they display fascinating mating dance. This courtship display is
done by folding black feathers and green-blue shield on it’s chest
upward direction and spread symmetrically.
Then the male bird dance around female by moving it’s tail feathers.
It is a small sized bird only have length up to 26 cm and weighs between
60 to 100 grams. They also sing ion loud to attract female birds.
Superb bird of paradise preferred to live in sloping m,mountain ridges
of New Guinea at elevation of 1600 to 2300 meters above sea level.
---
Source: Flickr , Cornell Lab and themysteriousworld.